Har du brug for en kikkertundersøgelse?

Har du ubehag i maveregionen, så kan det være at du har brug for at få lavet en kikkertundersøgelse. Med kikkertundersøgelse – hvilket i lægetermer også kaldes gastroskopi – kan du få undersøgt spiserørets slimhinder samt mavesækken og tolvfingertarmen.

I en kikkertundersøgelse kan du få svar på, hvorvidt du for eksempel har betændelse eller sår i den indre maveregion. I forbindelse med en kikkertundersøgelse har lægen også mulighed for at tage små vævs biopsier – hvilket er helt smertefrit, hvilket skal videre til en nærmere undersøgelse, der kan vise andre tegn på sygdom eller lignende. I en videre analyse af biopsierne kan lægen også give dig svar på, om du har nogen lidelser i spiserøret, som skal under behandling.

Sådan forbereder du dig til en kikkertundersøgelse

Inden du skal have foretaget en kikkertundersøgelse, skal du sørge for ikke at have spist, drukket eller røget i de seneste seks timer inden selve kikkertundersøgelsens tidspunkt.

Skal du have foretaget en kikkertundersøgelse og er du på hjerte-, lunge-, epilepsi- eller blodtryksmedicin, skal du blot tage din medicin, som normalt sammen med et glas vand om morgenen inden kikkertundersøgelsen. Har du brug for en spray til eventuelle lungelidelser, skal du sørge for at medbringe denne.

Har du tandprotese, er det vigtigt at du husker at fjerne denne inden selve kikkertundersøgelsen. Har du nogen løse tænder, stifter/kroner forrest i munden, bedes du også informere lægen og personalet ved kikkertundersøgelsen herom inden selve undersøgelsen finder sted.

Selve kikkertundersøgelsen

Hos de fleste læger, der tilbyder kikkertundersøgelser kan de tilbyde to forskellige former for kikkertundersøgelser:

  1. En kikkertundersøgelse, der går gennem næsen
  2. En kikkertundersøgelse, der går gennem munden.

Ved begge typer kikkertundersøgelser er der fordele og ulemper – og det er op til dig selv, hvilken form for undersøgelse, du ønsker (ved mindre at lægen anbefaler det ene).